Katero konopljino olje izbrati med toliko ponudniki?

Danes se v Sloveniji soočamo s pravo poplavo ponudnikov konopljinega olja. Kar je konec koncev dobro za končnega potrošnika. Težava nastane v dejstvu, da so olja med seboj zelo različne kakovosti. Opozoriti je potrebno predvsem na dve bistveni točki:

1.) Ali je konopljino olje iz BIO/EKO pridelave ali ne?
V Sloveniji je možno kupiti BIO konopljino olje ali konopljino olje, ki nima BIO certifikata. Razlika med obema je v načinu pridelave semen – edine surovine konopljinega olja. Medtem, ko se morajo pridelovalci konopljinega olja, ki imajo BIO certifikat, držati strogih standardov, pridelovalci konopljinega olja brez certifikata lahko posegajo po “sredstvih za hitrejšo rast” – raznih umetnih gnojilih, pesticidih, herbicidih in drugih škodljivih kemikalijah. In, ker se konopljino olje uživa surovo, najbolje na žlico, ODSVETUJEMO nakup in uporabo konopljinega olja, ki nima BIO certifikata. Res pa je, da so olja brez certifikata bistveno cenejša.

2.) Poreklo surovin / izdelka.
Tudi če ste se odločili za nakup konopljinega olja z BIO certifikatom, previdnost ni odveč. To pa zaradi dejstva, da imajo pridelovalci olja pravico surovino (semena) kupovati na borzah semen (beri: poreklo Kitajska ali Indija) in ko taka semena natisnejo v določeni državi – na primer v Nemčiji – to olje postane proizvod Nemčije in ga krasi nemški BIO certifikat. Zelo sporno je, da se na tak način poreklo semen zabriše in priporočamo, da vašega prodajalca povprašate o POREKLU SEMEN – to informacijo vam je dolžan nuditi. ODSVETUJEMO nakup konopljinega olja, ki je pridelano iz kitajskih ali indijskih semen.

Kakovostno konopljino olje s kontroliranim poreklom semen lahko kupite na spletni strani www.bio-konopljino-olje.si

Komentiraj